Mörön - Luleås lilla pärla
     
Mörön
Skrivit den, 2012-07-31
Mörön är beläget ca 15 km rakt sydväst från Luleå och ligger invid havet vid Norrbottens ljusa kust. Mörön tillhör Luleå Kommun och har idag omkring 140 bofasta. Vägsträckan mellan Luleå och Mörön är ca 30 km.

Man kan utan vidare påstå att Mörön är ljusa kustens verkliga pärla med närheten till Norrbottens vackra skärgård och stora skogar för friluftsliv. Byn har flera livaktiga föreningar och ett antal mindre företag.

Genom sitt läge nära Luleå kan man förena fördelarna med ett lantligt boende med stadens utbud.

I Mörön har vi ett flertal platser att besöka. Hösten 2006 invigdes Himlatornet (fågeltornet) beläget vid Möröfjärden som tillsammans med bl.a. lundarna i Spanien och ängarna i Schweiz ingår i Natura 2000.

Möröns hjärta sågs ligga i hamnen. En hamn med nymuddrat inlopp och nybyggd angöringsbrygga för att kunna ta emot stora båtar. Vid hamnen ligger även badstranden där mången barn lärt sig simma, och säkert någon vuxen också.

Om badet blir för blött kan man gå en match vid boulebanan. I hamnområdet hålls även den årliga Mörödagen som nu blivit en spelmansträff till glädje för alla.

Samlingslokalen Mörögården ligger mitt i byn. En fullt utrustad lokal som rymmer ca 80 personer och kan bokas för bröllop, konferenser eller kurser av olika slag. Här möts ung som gammal för mat och underhållning.

Möröns unika läge mellan land och hav erbjuder flera möjligheter till ett aktivt friluftsliv. En stilla promenad längs någon skogsväg eller en mer krävande tur till havs med kanot eller kajak.
Vintertid kan man åka skidor, skoter eller kanske skridskor om isen tillåter.

Framtiden för Mörön ser ljus ut med växande barn och ungdomsgrupp samt nyinflyttningar och nybyggnationer. Ett kommande projekt är riktat mot just våra yngre med målet att engagera dem och göra de mer delaktiga i verksamheten.

Vi är stolta för de vi har och de fina som finns i Mörön.